REMEDIAL TEACHING


Rekenen

Vooraf en tijdens mijn begeleiding, zal ik vooral kijken naar de onderwijsbehoeften van het kind. Daarbij worden o.a. de volgende vragen gesteld: Waar ligt de oorzaak van het probleem? Hoe leert het kind? Wat zijn belemmerende factoren?  En wat heeft het kind nodig? Zie ook werkwijze.


Het rekenen op de basisschool is opgebouwd in verschillende domeinen. Die domeinen zijn weer opgebouwd in bouwstenen. Wat betekent dat rekenen uit verschillende onderdelen bestaat die los van elkaar steeds verder opgebouwd worden naarmate een kind steeds een leerjaar verder komt. U zult begrijpen dat als een kind in de onderbouw een bouwsteen niet voldoende beheerst, dit problemen zal veroorzaken voor de midden en bovenbouw.


Voorbeeld: Een kind dat de tafels niet beheerst, zal o.a. de leerjaren daarna moeite krijgen bij het maken van deelsommen, breuken en procenten. Je kunt immers niet goed verder bouwen op een wankel fundament.

Om meer problemen zoals leerachterstanden, motivatieverlies, onzekerheid en faalangst te voorkomen, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een probleem aan te pakken.


Hoe fijn zou het zijn als ik het kind op weg help door zijn basis te verstevigen?


Naast dat het belangrijk is dat rekensommen goed geautomatiseerd zijn, is het ook belangrijk dat het kind een goed inzicht heeft wat het aan het doen is en waarvoor dit belangrijk is.

Om het kind zoveel mogelijk inzicht te geven wat een bepaalde som inhoudt, gebruik ik zoveel mogelijk concreet materiaal dat aansluit bij de lessen die op school worden gegeven. Het bakken van een cake, online computerspellen, rekenspellen, bewegend leren, hulpkaarten voor moeilijke sommen enz.


Tot slot kan ook aandacht besteed worden aan contextsommen. Hierbij wordt bekeken wat er wordt gevraagd en welke stappen hiervoor nodig zijn. Dit helpt o.a. ook bij het maken van Citotoetsen. 

Spelling

Tijdens mijn begeleiding voor spelling probeer ik zoveel mogelijk aan te sluiten bij de methode en terminologie van de basisschool. Hiervoor is naast een goed contact met de ouders ook een goede samenwerking met de school van belang.

Aan de hand van schoolgegevens, een dictee, een spellingsanalyse en een gesprek met school en het kind, wordt bekeken met welke woorden het kind nog moeite heeft; hoe het kind leert en wat de juiste aanpak voor dit kind is. Vervolgens wordt hiervoor een (handelings)plan gemaakt.         

Tijdens de analyse wordt bekeken in welke categorie(ën) er fouten gemaakt worden en wordt er samen met de leerling en school een keuze gemaakt van de volgorde van het aanbod.

In eerste instantie is het de bedoeling dat het kind de spellingsregels op een gestructureerde en leuke manier leert. Daarnaast is het toepassen van het woord in een zin (en tekst) van belang. Door de woorden toe te laten passen in zinvolle contexten als brieven, verhalen, instructie enz. merkt het kind wat de functionaliteit van spelling is.

Omdat bij het leren van spelling het werkgeheugen een rol speelt, bekijk ik, voordat de remedial teaching begint of het kind rust in het hoofd heeft en zich volledig kan focussen op de spelling. Zo niet, dan speel ik hier eerst op in om zo tot het beste “resultaat” te komen.

Ter ondersteuning kan er een opzoekboekje met spellingsregels voor het kind gemaakt worden.  

Nederlands als tweede taal (NT2)

Dit wil zeggen: extra aanbod in de Nederlandse taal voor kinderen waarvan Nederlands niet de eerste taal is.

Hierbij leg ik vooral de focus op het maken van zinnen en het uitbreiden van de woordenschat. Voor het aanbieden van woorden maak ik o.a. gebruik van woordclusters.

Aangezien de woordenschat pas beklijft als woorden vaker worden aangeboden, is het nodig dat de woorden nogmaals geoefend worden op school en/of thuis. Het is raadzaam om twee keer in de week remedial teaching te kiezen. Uiteraard kan ik aansluiten bij het woordenschataanbod op school.

Ik gebruik hierbij o.a. de aanpak “Met woorden in de weer” van Marianne Verhallen. Ook maak ik gebruik van de aanpak van José Coenen.

KINDERCOACHING


Bij de kindercoaching leert het kind door een stukje theorie, maar ook door situaties (anders) te ervaren, anders te denken en te reageren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de talenten, vaardigheden en kennis die het kind al in zich heeft. Er wordt per kind bekeken wat het kind nodig heeft. Door de juiste afstemming en de oplossingsgerichte aanpak komt het kind weer in zijn kracht te staan en zal het zelfvertrouwen groeien. Opgedane negatieve ervaringen kunnen omgezet worden door het negatieve gevoel te verminderen/ eraf te halen en een positief gevoel ervoor in de plaats te laten groeien. Ook kunnen ouders ervaren wat zij kunnen doen om hun kind beter in zijn/ haar kracht te zetten. De weg die we gaan afleggen is heel persoonlijk en dus voor iedereen verschillend.

 

Het coachen kan o.a. helpen bij de volgende onderwerpen:

  • Negatief zelfbeeld/ weinig zelfvertrouwen
  • Pestsituaties
  • Piekeren/vervelende gedachten hebben
  • Overgevoelig zijn
  • Leren voor jezelf op te komen
  • Snel boos zijn
  • Concentratieproblemen
  • Verwerking scheiding
  • Rouwverwerking
  • Teruggetrokken of verlegen gedrag
  • Eetproblemen
  • Ander probleemgedrag